onda gledaj lafcino, vidis ga

second edition

03.04.2007.

maliciozni šupak

Ma skoro sam prestao sve to citati, bosnu i dane. Prije dok su bili besplatni na netu u okviru svoje prakse da me zanima sve osim posla i da citam sve sto ima na netu citao sam i to redovno ali kako ukinuse besplatno citanje taman tu negdje skontah i da samo budem gori nakon sto procitam sve pizdarije kojima smo okruzeni i da citanje i informisanje o nasoj svakodnevnici ne donosi nista dobrog nikome osim Leku koji pravi Persene.

Tako danas, vise slucajno nego namjerno, naletih na Dane u kafani u kojoj sam ispijao u zadnje vrijeme od mene sve vise voljenu nes kafu. Kad smo kod kafe, ako nekoga interesuje, prioritet dajem bosanskoj ako je ima, a po belaju nje nema jer su je vlasnici kafica totalno izbacili iz upotrebe jer nije dovoljno profitabilna za njihova mjerila brze i lake zarade - ko ce cekati da voda provrije kad je lakse iscjediti par kapi iz aparata ili saliti vrele vode na instant kafu. Elem nakon sto sam procitao o vlasniku Delte, po svemu sudeci vrlo zanimljivoj osobi, i njegovim planovima za BiH i region naletim na recenziju Armina. Armin, film koji igra na Obali i o kojem sam pisao u jednom od blogova ispod. Vidim potpisan Nisvet Dzanko ispod kritike, ma reko sta ce ovo biti , istina nisam citao Dane odavno ali vec haj haj vremena nisam vidio da Nisvet Dzanko radi recenziju sto mi je iskreno govoreci nedostajalo jer sam uvijek volio njegove duhovite tekstove. Ako niste uspjeli povezati dok ste procitali ovih par recenica Nisvet Dzanko je inace onaj krupni tip u kariranoj kosulji i koznoj jakni sto radi Pozitivnu geografiju. Aaaaaa to je on ! Jeste, to je on. Inace je on i prije te Pozitivne geografije pisao kritike u Danima ali je nekako stao s tim kad je pocelo snimanje spomenute serije prije par godina, a pisanje je umjesto njega nastavio neko totalno siv i neupadljiv.

Uglavnom, u recenziji, saznadoh da se Nisvetu film svidja a ugledah dole i 4 zvjezdice sto je mašala ocjena, usput jos procitah i da Nivet kaze da se ovaj film nece svidjeti samo malicioznim šupcima. Meni se film nije svidio što me svrstava među maliciozne šupke s tim da ja mislim da je jedno kad se ja naserem o necemu na blogu koji cita 70 ljudi dnevno a drugo kad se takvo nesto napise u novini koja ima mozda desetak ili vise hiljada primjeraka pa postoji realna mogucnost da si recimo 50% citalaca nazvao malicioznim šupcima. Kada razmisljate o ovome nemojte obavezno gledati samo sebe, uzmite recimo da je tekst citao Abdulah Sidran kojem se mozda isto nije svidio film pa je postao maliciozni šupak ili recimo lupam Adil Zulfikarpasic - isto maliciozni supak. Neovisno novinarstvo i autorska kreativnost su jedno ali pristojnost i seljakluk su nesto sasvim drugo, a izgleda da Nisvet u silnom skakanju po vrletima BiH na momenat zaboravi da nije u Umoljanima Donjim nego da pise tekst za Dane. Da sam ovo napisao prije mjesec ili nakon mjesec ne bih se ni okrenuo ali posto sam ovo napisao 2 dana poslije posta o Avazu u kojem sam se osvrnuo na njihovo pisanje pocinjem samog sebe pitati da li nesto nije u redu sa mojim mjerilima sta je pristojno a sta nije ili nesto nije ok sa samim novinarima ili sire govoreci, cijelim drustvom, kad novinari koji pisu za jedno drustvo mogu pisati takve stvari. Bice da je do mene jer je novinara ipak vise pa je veca sansa i da nisu svi malo iskrivljenog pogleda na pristojnost nego da sam ja taj iskrivljeni, a o drustvu da i ne govorim.

Kako je krenulo jos malo ce tekstovi u novinama pocinjati sa : Razgovarali smo sa prljavom šupcinom Ahmetom Hadzipasicem , Dodik, kojem jebemo mater četnicku, je prodao rafineriju ili Pička od čovjeka Beriz Belkić nam je rekao...

Naravno ovo su samo primjeri kako bi novinarstvo moglo izgledati uskoro jer je to, čini mi se na osnovu ova dva primjera u par dana, put kojim bi ono moglo i krenuti.

Trebam li prestati citati i Dane (u onim rijetkim trenucima kad mi slucajno dodju pod ruku), ignorisati Nisveta i poceti ga smatrati seljakom ili se praviti da se nista nije desilo ?

...